=
Bouw meest gevaarlijke sector: twintig fatale ongevallen

Bouw meest gevaarlijke sector: twintig fatale ongevallen

In de bouw zijn vorig jaar twintig dodelijke ongevallen voorgevallen. Daarmee is de sector op hetzelfde hoge niveau blijven steken als in 2017.

De bouw is daarmee de sector waarin de meeste fatale ongelukken plaatsvinden, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Inspectie SZW.

In 2017 vielen er bij bouwbedrijven ook twintig dodelijke slachtoffers te betreuren.


Volgens de inspectie raken werknemers steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. In alle economische sectoren steeg het aantal meldingen van een arbeidsongeval met vier procent; van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Vorig jaar vielen bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017.

Sinds 2009 kwamen er 182 bouwvakkers om door een ongeval. 2013 was het absolute dieptepunt met 25 doden. Twee jaar op rij daalde dat aantal, maar de laatste twee jaren schieten de cijfers weer omhoog. Van 9 in 2015 naar 20 in 2017. Ondanks alle voornemens over veiligheid is een jaar later het aantal dodelijke slachtoffers niet afgenomen.

‘Snellere economie zorgt voor meer onveilige situaties’

“Dit is een triest bericht”, reageert inspecteur-generaal Marc Kuipers. “Het is in ons aller belang dat wie ’s ochtends gezond naar zijn werk gaat, ’s avonds ook weer veilig en gezond thuiskomt. Helaas is veilig werk niet vanzelfsprekend. We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Bedrijven zouden ervan doordrongen moeten zijn dat veiligheid en gezondheid bij het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf.”

Ongelukken tijdens het werk komen volgens de inspectie relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven zijn 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote en grote bedrijven zijn dat respectievelijk 46 en 11 personen. Jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn ook vaker betrokken bij arbeidsongevallen. Het vallen van hoogte, ‘gegrepen’ worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen zijn de meest voorkomende ongelukken.

Bron: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2019/02/twintig-dodelijke-ongevallen-bouw-in-2018-101270161

Aelbers staat voor veilig werken, wij werken veilig of niet. Samen met onze opdrachtgevers denken wij na over hoe veiligheid op de werklocatie is te verbeteren en hoe de aanspreekcultuur bevorderd kan worden.
Bent u benieuwd welke rol Aelbers hierin kan spelen voor haar medewerkers op uw werklocatie? Dan gaan wij graag hierover met u in gesprek.