Veiliger aanbesteden met de Veiligheidsladder

Vanaf 2021 wordt bij aanbestedingen de Veiligheidsladder toegepast. Dit is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen binnen bedrijven te meten.

Veilig werken staat centraal

Opdrachtgevers en aannemers die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de bouw willen het veiligheidsbewustzijn in de sector vergroten. Daarom kiezen zij er voor om vanaf 2021 de Veiligheidsladder toe te passen bij aanbestedingen. De Veiligheidsladder is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Een goed concept, waar we graag aan meewerken.


Certificatiesysteem

De Veiligheidsladder vormt de basis van een certificatiesysteem voor verschillende sectoren. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. Inschrijvers bij een aanbesteding moeten straks aantonen dat zij voldoen aan trede 2. Zo zorgen de betrokken partijen er samen voor dat een project bewust veilig verloopt. Aelbers denkt graag met opdrachtgevers mee hoe we de veiligheid op een werklocatie kunnen verbeteren.