Hondsrugtunnel Emmen

Om de verbinding van de oost- en westkant van het centrum van Emmen mogelijk te maken is een deel van de Hondsrugweg ondertunneld. Aannemer Bam Infra (voorheen Civiel Noordoost) heeft deze 235 meter lange tunnel gebouwd.

Over het project

 1. Opdrachtgever project: Rijkswaterstaat.
 2. Hoofdaannemer: Bam Infra.
 3. Duur project: 2013-2014.
 4. Functies: Betontimmerlieden, Tunnelassistenten, Facilitair medewerker, Kwaliteitscontroleur, GWW-ers, Elektromonteurs.

De wanden van de tunnel zijn voorzien van unieke lichtkunst. Bij elkaar opgeteld bijna één kilometer en daarmee het grootste lichtkunstwerk ter wereld. De lichtkunst symboliseert een motief van veldkeien van de Hondsrug.

Naast de vormgeving is ook nagedacht over de duurzaamheid van de tunnel. Zo wordt de tunnel verwarmd door buizen met water die onder het asfalt stromen. In de zomer wordt door dit systeem het wegdek gekoeld.

Rol van Aelbers

De aannemer is verplicht om een vast percentage van de aanneemsom te besteden aan inzet van Social Return. Aelbers heeft gezorgd dat inzet van Social Return medewerkers mogelijk werd. Vanaf maart 2013 zijn de eerste betontimmerlieden gestart vanuit een uitkeringsinstantie. Daarna heeft Aelbers gezorgd voor begeleiding en ondersteuning door diverse taken op zich te nemen, zoals:

 • Opstellen van functie- en competentieprofielen,
 • Werving en selectie van kandidaten in samenwerking met het UWV / Gemeente,
 • Maken van loonafspraken met medewerkers en verloning hiervan,
 • Begeleiding van medewerkers op locatie,
 • Zorgdragen voor scholing van medewerkers (VCA, BedrijfsHulpVerlening, Werken met een hoogwerker, Werken met een cirkelzaag),
 • Contacten met gemeentes en onderaannemers en uitbrengen van rapportages,
 • Indienen van subsidieaanvragen.

Bekijk de animatie