De bouw maakt het met buitenlandse arbeidskrachten
Update op: 15 dec. 2021

De bouw maakt het met buitenlandse arbeidskrachten

Personeelstekort. Anno 2021 heeft bijna iedere branche hiermee te maken, ook in de bouw en infra. De krapte op de arbeidsmarkt wordt alleen maar groter.

Spotten Dag 03.00_12_17_06.Still008

Aelbers betonvaklieden

Vakmanschap

De schaarste op de arbeidsmarkt wordt alleen maar groter. Met name vakkrachten, betontimmermannen. Bij Aelbers halen we, mede door de enorme krapte op de arbeidsmarkt, het grootste deel van onze poule uit het buitenland. Met een groep vol specialisten ontzorgen wij onze nieuwe collega’s in een voor onbekend land met een nog onbekende werkcultuur.

Wij begrijpen dat dit enorm spannend kan zijn. Om deze reden verzorgen wij alles vanaf het eerste moment bij Aelbers tot aan een nette huisvesting en salariëring conform de bouw-cao.

Schaarste op de arbeidsmarkt

Buitenlandse arbeidskrachten en maatschappelijke bouwopgaven.

Personeelstekort. Anno 2021 heeft bijna iedere branche hiermee te maken, ook de bouw en de infra. Tel daar de maatschappelijke bouwvragen bij op, zoals verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, onderhoud aan en aanleg van nieuwe infrastructuur en de toekomst is best uitdagend. Een oplossing is het werken met buitenlandse vakkrachten. Bouwend Nederland wil haar leden hierbij begeleiden.

Uit recent onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat er 8.000 extra buitenlandse arbeidskrachten nodig zijn om
aan de maatschappelijke bouwopgaven te voldoen. Jaap van de Burgt, adviseur Arbeidsmarkt en sociale zaken bij Bouwend Nederland: “De krapte op de arbeidsmarkt wordt alleen maar groter. Het gaat met name om vakkrachten, zoals timmermannen en monteurs. Naast het werven van zij-instromers, moeten we meer gebruik gaan maken van buitenlandse arbeidskrachten.”

1200x675 - Aelbers_4

Werkethos

Civiele betonbouw

Dat beamen ook Michaël Kempka, adviseur en oprichter van Aelbers, en Peter van Zaanen, algemeen directeur. Van Zaanen: “Wij richten ons op de civiele betonbouw. Per jaar komen er zo’n vier à vijf leerlingen van school die in deze sector gaan werken. In deze branche is een enorme schaarste. Omdat wij goed personeel uit het buitenland halen, leveren wij continuïteit, want projecten lopen geen vertraging op, in ieder geval niet door personeelstekort.” Kempka detacheert al sinds 1979 personeel uit het buitenland en naar grote tevredenheid. “Buitenlandse krachten hebben een hoog werkethos. Het zijn echte vaklieden.”

Aelbers in beeld

Het hele artikel lezen?

Dit artikel en meer is te lezen op bouwendnederland.nl