Nieuwsbrief februari 2022
Update op: 07 feb. 2022

Nieuwsbrief februari 2022

De nieuwe Aelbers nieuwsbrief

De nieuwsbrief is vernieuwd. Vanaf nu heet het veiligheidsbulletin van Aelbers, “Aelbers Update”.
In deze nieuwsbrief zijn onder meer de onderwerpen veilig werken, veilig handelen en veilig communiceren terugkerende onderwerpen. Met deze nieuwsbrief zijn zowel als je collega’s op de hoogte van dezelfde berichtgeving.

Veiligheidsvideo (15)

Veiligheidsvideo

De eerste fase van onze veiligheidsvideo is klaar. In oktober zijn een aantal collega’s bij elkaar gekomen om onderwerpen als huisvesting, samenwerken en veiligheid in beeld te brengen.
Het was even puzzelen met de toestemmingen om te mogen filmen op de bouwlocaties Herepoort, Groene Boog en BAAK.

Van Doetinchem, tot aan Rotterdam, Maassluis en Vlaardingen. Uiteindelijk zijn de opnames gelukt.


In deze video geven we antwoord op de eerste vragen die de nieuwe collega’s bij aankomst in Nederland zouden kunnen hebben. Beelden zeggen meer dan woorden en blijven meestal beter hangen. De video is Nederlands gesproken en heeft ondertiteling in 6 talen. Engels, Duits, Roemeens, Pools, Slovaaks, Nederlands. Een warm welkom in Nederland, welkom bij Aelbers. De komende maanden zal er meer materiaal bijkomen om Aelbers visueel nog
sterker in beeld te brengen.

Veiligheidsvideo (1)

Aanspreken op onveilig gedrag

Ondanks dat we samen zoveel mogelijk goed en veilig proberen te werken, ontstaan er soms situaties die niet volgens de regels verlopen.

Wanneer collega’s handelingen uitvoeren/ of wordt gevraagd handelingen uit te voeren die niet veilig zijn, stop dan de werkzaamheden en bespreek dit met je leidinggevende of Aelberscoach. Niets is zo vervelend dan achteraf aangesproken te worden op een niet correcte werkwijze waar vervolgens consequenties aan gekoppeld zijn. Spreek elkaar aan, wijs elkaar op gevaarlijke handelingen.

Onthoud dat het ok√© is om elkaar (op een professionele manier) aan te spreken. De nadruk ligt niet op goed of fout. Het gaat hierbij om veilig werken en weer veilig thuiskomen.

Aelbers_Caddy 1

In the line of fire

De stalen buispaal is een van de meest gebruikte palen voor funderingen. Deze palen worden ter plaatse aan elkaar gelast. Tijdens het lassen/snijden van zo’n buispaal (onder spanning) is deze opengesprongen en tegen het gezicht van een van onze medewerker gekomen, wat leidde tot letsel.

Wat ging hier mis?
Wanneer je een buispaal verkeerd afsnijd komt er spanning vrij en resulteert in het open springen van een stalen buis.
De medewerker hield toezicht van bovenuit in de buispaal tijdens het snijden, de buis is opengesprongen en daarbij tegen het gezicht van de medewerker aangekomen.

Oorzaak?
• Te korte lans gebruikt voor het snijden/branden
• Positie van de medewerker in gevarenzone
• Verkeerde snij/brand volgorde

Door voldoende afstand te houden, de juiste snijrichting, de juiste stappen te hanteren en een lange snijlans te gebruiken kun je zo’n ongeval al snel voorkomen.