Schijnveiligheid op de bouw
Update op: 08 jun. 2022

Schijnveiligheid op de bouw

Uw oplettendheid wordt gevraagd met betrekking tot het accepteren van diverse pasjes die in omloop zijn in de markt en de indruk wekken een geldig BVCA of VOLVCA-pasje te zijn.

Wat is er aan de hand?

VCA en SCC gecertificeerde bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met pasjes en andere documenten of systemen die de indruk wekken dat het gaat om een BVCA (SCC DOC17) of VOLVCA (SCC DOC 18) diploma (SCC DOC 17 en SCC DOC 18 zijn de Duitse tegenhangers van BVCA en VOLVCA). Deze pasjes worden bijvoorbeeld uitgegeven door http://safety-work.eu/, https://www.safelyatwork.com/ en http://www.widlaki69.com in Duitsland, in Litouwen via https://vcaonline.lt/ en door VCA Polska. Safety-work.eu, Safelyatwork.com, Widlaki69.com en VCA Polska zijn aanbieders van opleidingen op het gebied van VCA (SCC). Ze opereren veelal vanuit Duitsland en waarom?

In Duitsland geldt de regel dat men voorafgaand aan het maken van een VCA (SCC) examen verplicht en aangetoond 3 dagen een cursus moet hebben gevolgd. Deze organisaties verstrekken vervolgens een pasje met een nummer waarmee gezocht kan worden op hun websites (vergelijkbaar met ons CDR). Op het pasje staat dat het om “Schulung” gaat (enkel opleiding dus) maar het wekt verder de indruk dat het ook gaat om een BVCA (SCC DOC 18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma. Er staat bijvoorbeeld een geldigheid van 10 jaar op het pasje genoemd. Op de websites van Nederland, België en Duitsland vindt u een lijst 220509-125-NLBE-Lijst van organisaties waarvoor wij u waarschuwen GEEN pasjes van te accepteren als zijnde een BVCA, VOLVCA, Dok 17 of Dok 18 diploma. In Duitsland kunt u hiervoor contact opnemen met VAZ (Verband akkreditierter Zertifizierungsgesellschaften e.V.).

 

Wat vragen SSVV, CSM en VAZ van u als VCA gecertificeerd bedrijf en als persoon in het bezit van zo een pas?

SSVV Nederland, CSM België en VAZ Duitsland nemen volledig afstand van deze pasjes die in omloop zijn en die de indruk wekken dat men een BVCA (SCC DOC 18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma heeft behaald. Wij vragen aan onze VCA gecertificeerde bedrijven om extra alert te zijn en deze pasjes niet als geldig VCA-diploma (of gelijkwaardig) te accepteren. Overigens blijven wij erop wijzen dat de enige manier om een geldig VCA-diploma te verifiëren is https://cdr.ssvv.nl/ en https://csm-examen.be/cdr te raadplegen. Komt een diploma daar niet in voor dan is het geen geldig VCA-diploma. Wij vragen aan de houders van een dergelijke pas of diploma om alsnog een examen af te leggen bij een door SSVV, CSM of VAZ erkende examenorganisatie. Zo voorkomt u dat u aan de deur van een werkgever weggestuurd wordt. Ook vragen we om ons een seintje te geven als u andere gelijkaardige documenten en/of pasjes aantreft.

Deze informatie is ook te vinden op de website: Schijnveiligheid (vca.nl).

Artikel op vca.nl