Veilig werken aan een verkeersader in Amsterdam
Update op: 07 mrt. 2022

Veilig werken aan een verkeersader in Amsterdam

"Veiligheid is nooit een punt van discussie"

Veilig en trots aan het werk bij de Piet Heintunnel in Amsterdam.

Het is maandagmiddag wanneer Marcel Wielenga(Heijmans), Danny van der Meer(Heijmans), Peter van Zaanen(Aelbers) en Alexander Lukkassen(Aelbers) de in 1997 opgeleverde Piet Heintunnel in Amsterdam bezoeken. Op één van de zonnigste dagen van dit jaar worden zij gastvrij ontvangen door de tientallen vakkrachten die op deze locatie hard bouwen aan een belangrijke verkeersader van Amsterdam.

Piet_Heintunnel-3

Momenteel ondergaat de Piet Heintunnel een grote renovatie aan de civiele en bouwkundige delen. De renovatie is noodzakelijk om te voldoen aan de nieuwe veiligheidswetgeving van de Wet Aanvullende Regels Veiligheid Wegtunnels (Tunnelwet).
Aan de oostzijde is al goed te zien dat het aanzicht aan het veranderen is. Moderne betonnen liggers vervangen de oude metaalconstructie en sieren de inrit. Het lijkt alsof er een compleet nieuwe tunnel is gerealiseerd. De dag start standaard met een “Daily stand”. De vakkrachten zijn aan het woord. De dag wordt doorgenomen en eventuele aandachtspunten worden voorafgaand aan de werkzaamheden opgepakt. 

Piet_Heintunnel-4

Met gepaste snelheid verplaatsen de mannen zich in een golfkarretje van oost naar west.
Tijdens de rit wordt nadrukkelijk gelet op de kwaliteit van de werkplek, hoe de vakkrachten omgaan met de veiligheidsregels en de gereedschappen. De rit neemt enige tijd in beslag. Dit maakt het een moment om even kort te evalueren. Het valt op dat de het hele project brandschoon is. Zelfs het kleinste zwervende schroefje wordt van de grond gehaald om gevaarlijke situaties te voorkomen. De signalering is netjes aangebracht, rijroutes worden vrijgehouden, gereedschappen zijn in optisch goede staat en gekeurd. De vakkrachten zijn met een grote glimlach aan het werk wanneer het golfkarretje het westelijke deel bereikt. Peter maakt even een praatje met de internationale collega’s om te vragen hoe het met hen gaat.

Piet_Heintunnel-2

In een hoogwerker zijn de Aelbers betonspecialisten druk aan het werk. Ondersteund door de collega’s van Heijmans, worden plafonds en wanden bekleed met brandwerende panelen. Speciaal gereedschap houdt de panelen op de plek waardoor er een veilige werksituatie ontstaat en er tevens niets getild hoeft te worden. Samen werken Heijmans en Aelbers aan een gezamenlijke veiligheids- en bouwcultuur dat voor iedereen prettig voelt.

Wanneer Peter de mannen vraagt naar de werkomstandigheden, reageert zij als volgt:
“Het werken op dit project is fijn. De veiligheidsregels lijken soms ver te gaan, maar de veiligheid van mijn collega’s en mijzelf staat op 1. Wij doen liever iets langer over een opdracht dan een ongeval uitlokken. En doen wij er eigenlijk wel langer over?
Bij een ongeval ligt het werk langer stil.” 

Piet_Heintunnel-9

De veiligheidsregels worden belangrijk gevonden en er wordt continu gekeken naar verbetering. Dit is direct terug te zien aan de manier hoe het team met elkaar omgaat. De gelijkwaardigheid is voelbaar en wordt sterk aangemoedigd. Veilig, effectief en goed voor elkaar. Er wordt gelachen, gepraat en van grote cultuurverschillen lijkt hier geen sprake. We werken veilig of we werken niet! Dat heeft het complete team bij de Piet Heintunnel prima begrepen.

Altijd Extra