Veilig werken in verschillende talen
Update op: 11 jan. 2022

Veilig werken in verschillende talen

"Het gaat niet om taal, maar om wat je voor elkaar over hebt"

Den Haag groeit. En daarmee ook de vraag naar centraal gelegen woningen waar mensen tot hun oude dag comfortabel kunnen blijven wonen. Ruim 600 nieuwe woningen, commerciële voorzieningen en een parkeergarage nabij het gerenoveerde Haga Ziekenhuis aan de Leyweg in Den Haag Zuid maken dat mogelijk. Aelbers medewerkers worden ingezet bij zowel Heijmans Woningbouw als Heijmans Infra. In verband met de dag van de veiligheid op 20 maart 2019 heeft Heijmans onze samenwerking gevraagd voor een mooi artikel.

 

“Veiligheid begint met gezien worden. Het gaat niet om taal, maar om wat je voor elkaar over hebt.”

- Sjaak Luijten, Uitvoeringsmanager & GO-Coach bij Heijmans
“Veiligheid begint met gezien worden. Het gaat niet om taal, maar om wat je voor elkaar over hebt.”

Op een gemiddelde bouwplaats is het aantal nationaliteiten niet op één hand te tellen. Dat brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid. Om die aan te pakken, werkt Heijmans onder andere samen met Aelbers, die dagelijks voorzien in een vaste flexibele schil van tachtig tot honderd arbeidsmigranten op de bouwplaatsen. Dat resulteerde al in meertalige toolboxen, maar gaat verder.

Door het structurele tekort aan vakmensen, zijn arbeidsmigranten uit Duitsland, Polen, Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Kroatië niet meer weg te denken van de bouwplaatsen van Heijmans. Een deel van hen wordt ingezet via Aelbers. 

Sjaak Luijten, uitvoeringsmanager en GO-coach bij Heijmans werkt op dat gebied al sinds 2001 samen met Aelbers. In de beginjaren ging het vooral om arbeids- migranten uit Duitsland, geleidelijk zijn daar meer nationaliteiten bijgekomen. “Ik herinner me dat Heijmans elf jaar geleden werkte aan de randweg van Eindhoven. 

Er was personeel nodig, maar Duitsers waren steeds minder beschikbaar. Dus ben ik naar Polen gegaan en heb daar vijfentwintig timmerlieden voor de civiele betonbouw geworven. Toen ik daarmee aankwam bij de uitvoerder zei hij: Dit zijn Polen, ik wilde Duitsers. Waarop ik antwoordde: Jij wilde toch timmerlieden?”, vertelt Michaël Kempka, adviseur van Aelbers.

Hij lacht er nu hartelijk om, maar de essentie is duidelijk. We kunnen niet zonder arbeidsmigranten dus moeten we er alles aan doen om ze veilig te kunnen laten werken. 

Engels is niet genoeg

Om dat te realiseren, werken Aelbers en Heijmans nauw samen. Zo heeft Aelbers tien medewerkers opgeleid tot Aelbers-Coach door ze de Heijmans GO-coach training te laten volgen en maken ze vertalingen van toolboxen die via de GO-app voor iedereen toegankelijk zijn. De vertalingen zijn een belangrijk begin voor veilig werken. Aelbers benadrukt daarbij dat het niet genoeg is om een toolbox alleen in het Engels te vertalen. “De meesten verstaan wel Engels, maar zeker bij een belangrijk onderwerp als veiligheid moet je de essentie begrijpen. Dat lukt alleen in je eigen taal. Dus vertalen we alles in acht talen. Je merkt dat een toolbox in hun eigen taal veel meer doet, dan gaan ze vragen stellen. Ook het aanspreken op veiligheid werkt veel beter in de eigen taal.”
Engels is niet genoeg

Wij-gevoel

De vertalingen van de toolboxen worden gemaakt door de EER-/bouwplaats- coördinatoren van Aelbers, die de toolboxen ook geven en wekelijks de bouwplaatsen bezoeken. Zij zijn dan gelijk ook een aanspreekpunt voor arbeidsmigranten die tegen problemen aanlopen. Erg belangrijk, want veiligheid gaat veel verder dan het begrijpen van de regels. Volgens Sjaak Luijten begint een veilige werkvloer met respect hebben voor elkaar. Zelf geeft hij hier invulling aan door de bouwplaats op te gaan en met iedereen te praten.

“Als arbeidsmigranten niet weten wie ik ben, schrikken ze als ik de bouwplaats op kom. Ze twijfelen aan zichzelf, want in de landen waar ze vandaan komen is de hiërarchie heel anders en komt er alleen een manager langs als er iets niet goed gaat. Ik probeer dat gevoel weg te nemen door ze te leren kennen. Dat is het begin van het wij-gevoel dat nodig is om echt veilig te kunnen werken. Want pas als je ergens bij hoort, voel je je aangesproken en pas als je vertrouwen hebt dat je niet van de bouwplaats wordt gestuurd, durft je iets te zeggen van een onveilige situatie.”

Veiligheid begint met rust

Naast tijd steken in persoonlijk contact, zit het creëren van een wij-gevoel vaak ook in kleine praktische dingen. “Wij faciliteren kleding, pbm’s en elektrisch gereedschap voor ons personeel. Daardoor hebben ze dezelfde middelen als collega’s die onder contract van Heijmans werken. Dat is om te beginnen veilig materiaal, maar misschien nog wel belangrijker: het ziet er hetzelfde uit. Want je voelt je nooit onderdeel van de groep als je een andere kleur helm hebt. Daarnaast faciliteren wij de woonruimte van de arbeidsmigranten. Dat moet een fijne plek zijn, waar de douche werkt, waar je kunt skypen met familie en waar je kunt uitrusten. Anders kun je nooit echt veilig werken.”

Sjaak Luijten voegt daaraan toe dat het ook erg belangrijk is dat de mensen matchen met hun werkplek. “Een goede flexibele schil is heel belangrijk voor Heijmans. Ze weten hoe Heijmans wil werken en kunnen een stempel drukken op projecten. Maar dan moeten ze wel op een voor hen goede plek zitten. Het voordeel van deze langdurige relatie met Aelbers is dat we elkaar door en door kennen. Dat maakt het gemakkelijker om de juiste man op de juiste plek te zetten. Dat resulteert in werknemers die op hun plek zijn, zich gewaardeerd voelen en er nog voor betaalt krijgen ook. Dat is waar veiligheid begint.”