IJboulevard Amsterdam
Project:

IJboulevard Amsterdam

Opdrachtgever:

Van Hattum en Blankevoort, Volker Staal en Funderingen, Volker Wessels Infra Competence Centre, Homij Technische installaties, Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, VenhoevenCS, Royal HaskoningDHV

Projectduur:

2021 - 2023

Inzet Aelbers:

15

In het kort:

De realisatie van een onderwaterfietsenstalling met plek voor 4.000 fietsen aan de IJzijde van Amsterdam CS.

Aan de IJzijde van station Amsterdam CS bouwen we de IJboulevard. In het IJ komt onder het water een fietsenstalling met plek voor 4000 fietsen. Hier kun je straks de eerste 24 uur gratis parkeren. Bovenop de stalling komt een prachtig gebied van 6000 vierkante meter om te wandelen langs het IJ: de IJboulevard.
Door de fietsenstalling onder het IJ te maken ontstaat vrij zicht op het IJ.

Eén van de belangrijke ambities is om meer ruimte te realiseren voor de voetganger. Aangezien trottoirs voor meerdere functies gebruikt worden en de drukte in de stad toeneemt, is ruimte voor voetgangers niet vanzelfsprekend. De ondergrondse stalling is ontworpen als verlengstuk van de openbare ruimte. Extra ruime trapgaten met grote glasoppervlakten geven vanaf de boulevard al zicht op de lichte en uitnodigende stalling.

Het plan voor IJboulevard is een integraal ontwerp: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Met aandacht voor een zo laag mogelijk energieverbruik en gebouwd met zo weinig mogelijk materialen. Daarbij zijn de gekozen materialen duurzaam en zo veel mogelijk recyclebaar. Het ‘low tech’ installatieconcept vormt ook een integraal onderdeel van het ontwerp. Het IJ is een waardevol ecosysteem. Om de stroming van de natuur zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk te bevorderen zijn verschillende natuurinclusieve maatregelen opgenomen.

Lees meer

Bekijk projectwebsite
Onze Specialist

Onze specialist

Martijn Drijfhout

Operationeel Manager

Bekijk alle projecten