Artikel: Aelbers-directeur: ‘FNV is een slechte verliezer’

Aelbers is zeer teleurgesteld in de FNV. Vorige week werd bekend dat het bouwuitzendbureau de zaak over huisvestingskosten bij buitenlandse werknemers bij de Hoge Raad heeft gewonnen, maar toch blijft de vakbond spuien met ‘opruiende verhalen’, stelt Aelbers-directeur Michaël Kempka. “FNV is een slechte verliezer.”

“FNV suggereert dat wij verdienen aan de huisvesting van buitenlandse werknemers. Maar dat is helemaal niet waar”, reageert Kempka op het verhaal van de FNV. “Het tegengestelde is zelfs het geval, want wij mogen helemaal niet hieraan verdienen. De FNV heeft de afgelopen jaren allemaal opruiende verhalen gebruikt. Ik word er treurig van. Zelfs nu ze bij de Hoge Raad hebben verloren en juridisch geen stap meer kunnen zetten, gebruiken ze die verhalen nog.”

Zaak loopt al jaren

Al jaren liggen Aelbers en FNV in de clinch over de huisvestingskosten van buitenlandse werknemers. FNV vindt dat het in rekening brengen van huisvestingskosten bij buitenlandse werknemers leidt tot oneerlijke concurrentie. Aelbers daarentegen zegt dat het standpunt van het FNV juist leidt tot ongelijke behandeling. “Het standpunt van de FNV houdt in dat een arbeidsmigrant die er zelf voor kiest om in Nederland te komen werken en wonen recht heeft op gratis huisvesting en een vergoeding van de reisuren om een keer per week terug te keren naar het thuisland. Dit komt dan bovenop het nettoloon, dus dat zou juist oneerlijk zijn voor zijn Nederlandse collega”, legt Kempka uit.

Omdat de partijen er samen niet uit konden komen, spande de FNV vier jaar geleden een kort geding aan tegen het uitzendbureau, dat door de vakbond werd verloren. Maar FNV gaf niet op en uiteindelijk belandde de zaak bij de Hoge Raad. Die oordeelde vrijdag net als eerdere rechters deden, in het voordeel van Aelbers: het is uitzendbureaus gewoon toegestaan huisvestingskosten in rekening brengen bij hun buitenlandse werknemers die ze van ver hebben gehaald.

Aelbers is klaar met negatieve publiciteit

Aelbers-directeur Kempka is natuurlijk erg blij met de uitspraak, maar is echt klaar met de negatieve publiciteit die zijn bedrijf constant moet verduren rondom de kwestie. Vier jaar lang moest het bedrijf zich met alle macht wapenen tegen de verhalen van de FNV. “We zijn ervan beticht een uitbuiter te zijn. We zijn overal in het nieuws geweest. Gelukkig hebben we veel steun gekregen van bouwers en opdrachtgevers, maar het was bepaald niet de mooiste tijd.”

Vooral omdat Aelbers naar eigen zeggen juist een uitzendbureau is dat sociaal verantwoord bezig is. “We hebben social return programma’s lopen, maar daar lees je nooit iets over”, zegt Kempka gefrustreerd. “Natuurlijk werken we ook met buitenlandse uitzendkrachten, maar dat kan niet anders. Er is een chronisch tekort aan personeel in de bouw en dat wordt de komende tijd alleen nog maar erger. Zonder buitenlandse werknemers kunnen we projecten niet eens laten draaien.”

Juridisch kan de FNV nu geen stappen meer ondernemen, maar toch is Kempka er niet gerust op dat er nu rustige tijden aanbreken. “FNV moet zich nu echt bij deze uitspraak neerleggen, dat is fijn. Maar vakbonden laten je nooit met rust, weet ik uit ervaring.”

Bron: Cobouw d.d. 08-05-2018

 

Lees ook: 

FNV verliest zaak over reiskosten Poolse uitzendkrachten